Dobrą kawę dostać można tylko w wykwintnej kawiarni? Nic bardziej mylnego! Jest dostępna z nietypowych straganów z kółkami, stojących już w trzech punktach Poznania. Podobnie rzecz ma się z burgerami – według wielu poznaniaków te najlepsze w naszym mieście kupić można w nietypowym samochodzie, stojącym na rogu ulic Św. Marcin i Piekary. Podobnych punktów jest jeszcze kilka, ale łączy je jedno: każdy z nich może dosłownie codziennie zmieniać swoją lokalizację.
W Warszawie mobilne punkty gastronomiczne są normą, we Wrocławiu natomiast mają ogromne problemy z ustawianiem się na gruntach miejskich. W Poznaniu natomiast może ich w najbliższym czasie przybyć, a to za sprawą siedmiu lokalizacji przygotowanych przez Zarząd Dróg Miejskich.
Drogowcy proponują, aby mobilne obiekty gastronomiczne stanęły przy skrzyżowaniu ulicy Solnej i Działowej, na skwerze u wylotu ulicy Stawnej (skrzyżowanie Garbary i Małe Garbary), na ulicy Wrocławskiej (od strony Kupca Poznańskiego), obok pomnika Starego Marycha, przy parku Chopina (na przeciwko zakończenia ulicy Zielonej), na skwerze pomiędzy ulicami Mostową i Wielką oraz przy skwerze Ignacego Łukasiewicza (od strony mostu Św. Rocha).
ZDM zachęca do składania wniosków na zajęcie pasa drogowego, ponieważ formalnie tak właśnie nazywa się ustawienie chociażby wózka z gastronomią. Pierwszeństwo będą miały osoby, które złożą wnioski jako pierwsze. Co więcej, obiekty muszą mieć pozytywną opinię koordynatora ds. estetyki wizerunku miasta. Ponadto działalność nie może być uciążliwa dla otoczenia i mieszkańców, a właściciel będzie musiał dbać o czystość w promieniu 10 metrów od wyznaczonej lokalizacji. Decyzja będzie wydawana maksymalnie na rok z możliwością przedłużenia.