Jak być odpowiedzialnym konsumentem?

W weekend 15 – 16 marca studenci Uniwersytetu Ekonomicznego zapraszają swoich kolegów z innych poznańskich uczelni na bezpłatne warsztaty o odpowiedzialnej konsumpcji i profesjonalne warsztaty kulinarne.

Na ogół nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielu obszarów naszego, także studenckiego, życia dotyczy zrównoważona konsumpcja. Odpowiedzialnym konsumentem można być w sklepie spożywczym, banku, biurze, domu, kuchni, społeczności lokalnej, a nawet podczas podróży.  Katalog odpowiedzialnych zachowań z pewnością nie jest zamknięty.

Chcąc przybliżyć ideę odpowiedzialnej konsumpcji Studenckie Koło Naukowe Społecznej Odpowiedzialności Biznesu Uniwersytetu Ekonomicznego 15 marca zaprasza studentów poznańskich uczelni na herbatkę i ciasteczko do Kluboksiegarni Głośna, gdzie zorganizowane zostaną warsztaty. Podczas spotkania będzie można dowiedzieć się więcej na temat zrównoważonej konsumpcji w kontekście globalnym i lokalnym, bliskiej studenckim ideałom ekonomii współdzielenia, a także dostać garść praktycznych wskazówek działań i propozycji angażowania się w ciekawe inicjatywy w Poznaniu.

Z kolei na niedzielę 16 marca w Orkiszowych Polach zaplanowane jest wspólne odpowiedzialne gotowanie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem profesjonalnego trenera. Nawet nie przypuszczasz, co można wyczarować ze zdrowych składników!

Harmonogram wydarzeń:
15 marca, g. 11.00 Kluboksięgarnia Głośna (ul. Święty Marcin 30) – Spotkanie z Odpowiedzialnością: warsztaty nt. odpowiedzialnej konsumpcji, na których gościem będzie m.in. Kalina Michalska z Tytki.

16 marca, g. 10.30 / 13.00 Orkiszowe Pola (ul. Strzeszyńska 63) – Odpowiedzialnie w kuchni: warsztaty kulinarne dla dwóch grup.

Odpowiedzialna konsumpcja może dotyczyć też Ciebie! Przyjdź i przekonaj się, że warto i można zmienić swoje codzienne nawyki. Obydwa wydarzenia są bezpłatne i dają możliwość napełnienia studenckich brzuszków.

Formularz zapisów: https://docs.google.com/forms/d 1oSDmoXGiKOOLuEbXx_5JgxhlUm1Us_LkW9ROxtR0A_A/viewform