REKLAMA: Moda na gotowanie

Autor: Katarzyna Budzyń, fot. archiwum AMC, Warsztaty kulinarne Bosch-Siemens, przy wsparciu AMC i innych
REKLAMA

Ramówki telewizyjne od dawna proponują swym widzom rozmaite show promujące talenty w różnorodnych dziedzinach, jednak nowością stały się programy prezentujące rywalizację na umiejętności kulinarne.

Programy typu Master Chef, Ugotowani i wiele innych skupiają przed szklanym ekranem coraz większe rzesze telewidzów. Zrodzenie się nowego trendu w mediach ma swoje podłoże w codziennych zainteresowaniach współczesnych Polaków. Niegdyś gotowanie stanowiło jeden z wielu uciążliwych domowych obowiązków, rodzący przytłaczające dylematy w stylu: co dziś ugotować i kto później pozmywa? Dziś stało się godną podziwu pasją, kreatywnym hobby i pretekstem do kuchennych spotkań z przyjaciółmi.

Skąd ta zmiana? Współczesne życie jest niezwykle dynamiczne, wymusza na nas wiele aktywności, które na dłuższą metę stają się coraz bardziej męczące. Zaszycie się w domowym zaciszu z bliskimi osobami i niespieszne przygotowywanie posiłku,  a następnie celebracja związana ze smakowaniem go, może stanowić doskonałą odskocznię od codziennej gonitwy. Istotnym aspektem jest także fakt, że zaczynamy coraz uważniej przyglądać się temu, co kupujemy, a gotowe posiłki rzadko wychodzą z takiej próby zwycięsko. Etykiety zapakowanych w plastik dań lub półproduktów straszą nazwami chemicznymi, które bynajmniej nie zachęcają do beztroskiej degustacji.

Gotując samodzielnie, z rodziną czy w grupie przyjaciół, mamy pewność, że przyrządzamy menu najlepsze gatunkowo, gdyż jego zawartość zależy od nas samych. Osoby, kładące nacisk na zdrowe żywienie mogą ponadto skorzystać z wielu udogodnień, proponowanych przez rynek sprzętów i akcesoriów kuchennych. Jednym z nich są naczynia AMC, umożliwiające gotowanie bez dodatkowej zawartości wody i tłuszczu, co doskonale wpływa na jakość przygotowywanego dania - dobroczynne składniki odżywcze nie zostają wypłukane, a niepotrzebna zawartość tłuszczu nie podnosi kaloryczności dania.

Kolejnym ważnym aspektem trendu kulinarnego, jaki mamy okazję aktualnie zaobserwować, jest bardzo modna ostatnio kuchnia fusion, czyli łączenie rozmaitych wpływów w jedną harmonijną całość. Bardzo częstym zabiegiem uprawianym w gotowaniu fusion jest zgrabne zespalanie elementów kuchni tradycyjnej z kulinarnymi nowinkami i ekstrawagancjami. To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób lubiących eksperymentowanie i kreatywne podejście do gotowania. Nie trzeba sztywno trzymać się książki kucharskiej, czy pradawnych zaleceń babci i popaść w rozpacz, gdy stwierdzimy brak jakiegoś składnika. Nasza otwartość i swoboda działania na pewno podsunie nowe rozwiązanie, a radość obcowania z jedzeniem uczynią z czegoś nowego prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Jeśli do tej pory nie dopadła Cię moda na gotowanie, wszystko przed Tobą! Jeśli marzysz o podszkoleniu swoich umiejętności, może zapiszesz się na warsztaty kulinarne? To idealny pomysł na połączenie przyjemnego (a raczej smacznego!) z pożytecznym...



Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA