W Poznaniu rusza kolejny Eko Targ

W środę 12 czerwca na tarasie Arkadii rozpocznie działalność Eko Targ. To kolejne tak smakowite targowisko po Zielonym Bazarze na Placu Bernardyńskim i Tyglu w Studio Reforma między Teatrem Polskim a Okrąglakiem.

Inicjatorami przedsięwzięcia są właściciele restauracji Toga: Ewa i Piotr Michalscy, ich przyjaciele i Empik Megastore. Eko Targ będzie odbywał się co drugą środę w ramach projektu Przylądek Arkadia na tarasie w godzinach 13.00–19.00.

– Widząc coraz większe zainteresowanie poznaniaków tego typu inicjatywami oraz mając szacunek dla lokalnych produktów i ich producentów postanowiliśmy uruchomić  miejsce, w którym spotykać się będą nabywcy i wytwórcy szukający jedzenia najwyższej jakości – mówi Piotr Michalski, właściciel restauracji Toga. – W naszej restauracji wykorzystujemy właśnie takie produkty. O tym jak je można przygotować i jak smakują, pokazujemy naszym klientom w codziennym menu. Warto spróbować jak smakuje tuk lub grzanki z kozim serem i miętą od  Marka Grądzkiego.

Na pierwszym Eko targu pojawią się sprawdzeni i uznani już producenci: Rolmięs – pierwszy w Polsce eko przetwórca mięsa bazujący na własnej hodowli, Piekarnia Baranowscy Lwówek Wielkopolski- wielopokoleniowa rodzina piekarzy hołdująca tradycji i ekologii, Sery Grądzkie – kozie sery Marka Grądzkiego goszczące na stołach najlepszych, polskich restauracji.

– Na początek mocne trio, mam nadzieję, że jak w innych miejscach Poznania, z każdym kolejnym targiem będzie nas więcej – mówi Marek Grądzki.

W czerwcu targ odbędzie się 12. i 26. tego miesiaca. przypomnijmy, że Zielony bazar na placu Bernardyńskim jest czynny w każdą sobotę, a Tygiel – w co drugi czwartek miesiąca.