Grand Prix Nocy Restauracji 2013: polędwica była najlepsza!

W Sali Białej poznańskiego Bazaru odbyło się wręczenie Grand Prix Nocy Restauracji 2013.
 I nagrodę otrzymała kreacja szefa kuchni Restauracji Blow Up Hall – Tombka Trąbskiego – polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki  i sosem z kaczki…

W imieniu restauracji wyróżnienie odebrał menedżer Bartek Mikołajczyk.
Drugą nagrodę otrzymała propozycja zespołu Le Palais du Jardin pod kierownictwem Tomasza Fiedorowicza – właściciela restauracji i pomysłodawcy dań. Było to „Menu dla Smakosza dziczyzny i owoców lasu”. Ta słynąca z najlepszej w Wielkopolsce dziczyzny restauracja przygotowała nie lada gratkę dla miłośników darów wielkopolskich borów. W skład menu wchodziły między innymi fumet (rodzaj rosołu) z bażanta z młodymi borowikami, wątroba z sarny glazurowana w głębokim Porto z palonymi orzechami włoskimi, bazyliowe ravioli z sarniną oraz filet z dzika w owocach jałowca.

Trzecie miejsce przypadło załodze szefa Jacka Fedde z restauracji Bazar 1853. Wyróżnionym daniem był filet z szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Wszystkie wyróżnione dania uzyskały niezwykle wysokie noty w głosowaniu internetowym. W sumie internauci w Poznaniu oddali 1500 głosów. Każde ze zwycięskich dań uzyskało ponad 250 wskazań.

Tematem przewodnim drugiej edycji Nocy Restauracji było odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. Organizatorem imprezy w najlepszych poznańskich restauracjach jest Kulinarny Poznań. Wsparcia merytorycznego w doborze wysokiej jakości produktów regionalnych udzieliła w tym roku Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu.

Kolejna Noc Restauracji już 7-8 września, ale w nieco innej formule. Jej tematem przewodnim będzie oliwa, wino i ser i będzie ona nawiązywała do smaków śródziemnomorskich. Wrześniowe wydanie Nocy będzie nosić Nazwę Noc Restauracji Undeground i by wziąć w niej udział, trzeba będzie kupić wejściówkę.