Noc Restauracji: to już 24 maja!

17 restauracji, mnóstwo przepysznych dań, produkty regionalne i oryginalne metody gotowania, konkursy, zabawy – no i oczywiście jedzenie przede wszystkim aż do rana. Tej nocy nie wypada przespać!

W imprezie bierze udział 17 restauracji, które są zrzeszone w ramach szlaku „Kulinarny Poznań”. Ci, którzy chcą poznać bliżej ciekawe i nowe techniki przygotowania mięs i ryb koniecznie muszą odwiedzić restauracje: Hugo, Mosaica i Ratuszova.  Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant wprowadzi w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej. Na przykładzie pstrąga tęczowego zademonstruje wyjątkowe walory smakowe, jakie pozwala uzyskać ta metoda.

W restauracji Mosaica szef Jakub Ignyś zademonstruje autorskie sposoby wędzenia ryb. Skomponuje on na oczach widzów nocne danie składające się z wędzonego dorsza z kaszą pęczak.
W Ratuszovej na Starym Rynku Szef Paweł Grygier uchyli rąbka kuchni molekularnej. Jego pokaz połączy najnowsze osiągnięcia zaawansowanych sposobów i substancji pozwalających na uzyskanie niespotykanych tekstur i smaków w daniach.

Miłośnicy świeżości w kuchni powinni zapamiętać tej nocy Restaurację City Kitchen. Szef Łukasz Grzesik przygotuje tam autorską prezentację zastosowania w kuchni jadalnych kwiatów. Po pokazie będzie można zamówić indywidualne menu degustacyjne np. z udziałem kwiatów.
Tej nocy będzie także można przyjrzeć się z bliska, jak najlepiej przyrządzić homary, czy raki. Te pierwsze przygotuje Szef Platinum Place Restaurant Dominik Brodziak. Wielkopolskie raki znajdą się jako element pokazu kulinarnego Jacka Fededa, który nie tylko opowie o ich właściwościach i sposobach przyrządzania, ale także skomponuje z nich danie w towarzystwie młodego groszku.

Magnesem, aby odwiedzić restaurację Kaskada położoną nad Kiekrzem, będzie całonocny live cooking przyrządzania ryb jeziornych z udziałem Szefa tej restauracji Jarosława Wołyńskiego. Jeśli dodamy, że pokazy te będą odbywały się na pomostach i plaży z jeziorem Kierskim w tle – trudno wyobrazić sobie lepszy plener dla takiego widowiska.

Pozostając w klimacie ryb i owoców morza na Nocnej trasie należy uwzględnić GOKO Restaurację Japońską. Tam Patryk Jerzykowski – szef i sushi master zdradzi tajniki kompleksowego przegotowania sashimi. Są to najwyższej jakości płaty surowej ryby podawane z różnorodnymi dodatkami.

W restauracji włoskiej Milano szef kuchni Marcin Matelski zaprezentuje pokaz przyrządzania Nocnego Dania – tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym. Zwróci on uwagę na możliwości połączenia ryb z produktami wielkopolskimi.

Mistrzem w kwestii przyrządzania dziczyzny jest szef restauracji Le Palais du Jardin Tomasz Fiedorowicz. Opowie on o właściwościach mięs wielkopolskiej dziczyzny oraz zaprezentuje techniki ich obróbki, na przykładzie wątroby z jelenia.

W Zagrodzie Bamberskiej można będzie spróbować swoich sił w przygotowywaniu dań z wielkopolskich składników regionalnych. Pokaz niespodzianka, który zaangażuje przybyłą publiczność, poprowadzi Szef Roman Kosmalski.

Nowością w świecie kulinarnym jest grillowanie na kamieniu wulkanicznym. W Restauracji 3 Kolory Szef Adam Zastróżny zaprezentuje techniki grillowania różnorodnych produktów spożywczych od mięs przez ryby, krewetki na warzywach kończąc.

W Restauracji Cucina Szef Ernest Jagodziński od godziny 20:00 do końca imprezy będzie przygotowywał pierożki z wszystkich stron świata. Rozpoczynając od Italii, a na Chinach skończywszy.

W Cactus Factoria odbędą się aż dwa pokazy. O 19:30: Pollo Con Arándanos, I o 22:30: Fajitas De Res. Szefowa kuchni odczaruje składniki i techniki przyrządzania dań latynoskich.
W BlowUp Hall 5050 odbędzie się pokaz parowania win z potrawami prowadzony przez uznanego znawcę win i sommeliera Bartosza Mikołajczaka.

W Pasteli szef Marcin Michalski pokaże, jak wydobyć pełnię smaków i aromatów z wielkopolskiego królika. Przygotuje on Nocne Danie – Królik na leśnej polanie. Jego podstawowym składnikiem jest comber królika, a kompozycja smakowa opiera się na lekkich dodatkach owocowych.

Podczas nocy obowiązują niższe ceny dodatkowe atrakcje, no i konkurs na najlepsze Nocne Danie. A oto godziny pokazów w restauracjach:

19    Ratuszova, Stary Rynek 55
Podstawy kuchni molekularnej

19    Hugo,ul. Wojskowa 4
Live Cooking: Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide

19    Pasela Restaurant & Cafe, ul. 23 Lutego 40 (róg Zamkowej)    
Live Cooking: Królik na leśnej polanie

19    GOKO Restauracja Japońska,
Pokaz przyrządzania i wyboru najwyższej jakości ryb do sashimi

19.30    Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5,    
Live cooking: Pollo Con Arándanos

20    Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8    
Wielkopolskie raki z aromatycznym puree z zielonego groszku. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej

20    Blow Up Hall 5050, ul. Kościuszki 42    
Degustacja win

20    Cucina, ul. Wyspiańskiego 26A    
Live station: Pierożki z różnych stron świata

20    Milano Ristorante, al. Wielkopolska 42    
Przyrządzanie Nocnego Dania – tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym

20    Platinum Palace, ul. Władysława Reymonta 19    
Live cooking: Homar ze szparagami i sosem szafranowym

21    Zagroda Bamberska, ul. Kościelna 43     
Zawody Kulinarne Chef’s Challenge – zapraszamy do udziału! Szczegóły na stronie restauracji

21    3 Kolory cafe grill & restaurant, ul. Wiankowa 3     
Techniki grillowania różnych produktów spożywczych na kamieniu z lawy wulkanicznej

21    Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim, ul. Sucholeska 6    
Live cooking: grillowana polędwica z wołowiny wielkopolskiej

21    Mosaica, Plac Andersa 3    
Live cooking: wędzony dorsz z kaszą pęczak oraz przybliżenie tajników wędzenia ryb

22    City Kitchen, Wenecjańska 10    
Kwiaty w kuchni – autorski pokaz Łukasza Grzesika

22    Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8    
Ręcznie klejone ravioli faszerowane żółtkami z kury zielononóżki. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej

22.30    Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5    
Fajitas De Res

23    Le Palais du Jardin, Stary Rynek 37    
Tajniki przyrządzania wielkopolskiej dziczyzny

Cała Noc Kaskada, ul. Międzyzdrojska 1    
Całonocny live cooking na plaży połączony z imprezą w stylu latino