Oj, apetyt rośnie…! W galerii Malta

Zupa z fasolą adzuki, marokańska sałatka z kaszą bulgur, konfitura z czerwonej cebuli z miodem i winem – to tylko niektóre przysmaki, jakich będzie można spróbować 16 i 17 lutego w galerii Malta. Produkty ekologiczne i jednodniowe restauracje opanują galerię!

Tym razem obok punktu kulinarnego „Figa z makiem” poznańskiej blogerki Marii Hirowskiej swoje dania zaprezentuje restauracja „Apetyt Rośnie” prowadzona przez Olę Niparko, uczestniczkę polskiej edycji programu MasterChef.

Stali bywalcy Weekendu Eko wiedzą, że prezentowana podczas tego wydarzenia oferta ciągle się powiększa. Organizatorzy dbają, by każda edycja była okazją do poznania i wzbogacenia swojej spiżarni o nowe produkty. Tym razem do grona znanych już wystawców dołączy Wielkopolska Palarnia Wysokogatunkowej Kawy CafeStudio oraz ABC Kuchni. Palarnia tworzy dla swoich klientów unikatowe kompozycje smakowe z gamy kilkudziesięciu odmian surowych ziaren kawy pochodzących z każdego zakątka świata. W trakcie Weekendu Eko będzie można spróbować kilkunastu czołowych mieszanek CafeStudio.

ABC Kuchni to firma rodzinna z wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Podczas Weekendu Eko zaprezentuje swoje wyroby z serii „Kolekcja Smaków”, wśród nich parfait czyli deser z łososia oraz pasztet z wątróbek drobiowych, pasztet z soczewicy oraz konfiturę z czerwonej ekologicznej cebuli z winem i miodem.

Smakowych inspiracji dostarczy odwiedzającym Galerię Malta w najbliższą niedzielę również Restaurant Day. Tym razem wydarzenie będzie przebiegało pod znakiem właściwej diety, o którą zadbają poznańska blogerka kulinarna i dietetyczka Maria Hirowska oraz Ola Niparko, uczestniczka polskiej edycji programu MasterChef.

W menu jednodniowej restauracji „Apetyt Rośnie”, przygotowanym przez członkinie Koła Dietetyków Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu znajdzie się zupa na ostro z fasolą adzuki, marokańska sałatka z kaszą bulgur, quesadillas z oscypkiem i pyszne domowe bułeczki z humusem, a na deser tartaletki z jabłkiem i kardamonem, do tego kawa orkiszowa i chai z przyprawami.

– Wartością dodaną połączenia Weekendu Eko z Restaurant Day jest to, że mamy możliwość posmakowania dań, które możemy przyrządzić z oferowanych przez wystawców produktów – mówi Maria Hirowska (www.antoshkowesmaczki.pl), która w ramach swojej jednodniowej restauracji „Figa z makiem” zaprosi do posmakowania m.in. placuszków z pasternaku z kozim serem, ciasta na buraczkach z daktylami oraz panna cotty z mleka migdałowego z brązowym cukrem muscovado.

Smaczne i zdrowe produkty w ramach Weekendu Eko będzie można nabyć od godz. 9.00 do 22.00 w piątek i sobotę (15 i 16 lutego) oraz od godz. 10.00 do 20.00 w niedzielę (17 lutego). Restaurant Day odbędzie się 17 lutego.