Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej, czyli smaki wakacji w Poznaniu WYNIKI

Już wiemy, kto zdobył voucher o wartości 50 złotych do restauracji Mosaica w hotelu Andersia i pójdzie tam na kolację lub obiad – zależy, co wybierze. Tym szczęśliwcem jest…

…nasza Użytkowniczka Justyna. przysłała nam przepis, od którego naprawdę całemu jury ślinka napłynęła do ust. A ponieważ mamy okropne charaktery, chcemy, żeby napłynęła także i wam, więc publikujemy go w całej okazałości…

“Mój ulubiony śródziemnomorski przepis to krewetki, sałatka i pieczywo czosnkowe” – pisze Justyna. – “Bardzo łatwy w przygotowaniu i szybki!”

1. Krewetki:
Kupujemy paczkę zamrożonych krewetek tygrysich (w Biedronce paczka 10 zł – polecam!:)) rozmrażamy je i przesmażamy dosłownie chwilę na patelni z czosnkiem, masłem i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy do smaku.

2. Sałatka:
Kupujemy ulubiony mix sałat, wsypujemy do miski, do tego dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, ser bułgarski i prażone nasiona (słonecznik, dynia itp.). Wszystko polewamy sosem z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. oregano. Jest to alternatywa dla sałatki greckiej z serem feta.

3. Pieczywo czosnkowe:
Do miseczki wkładamy kilka łyżek masła i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy to solą, pieprzem i suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, przyprawą włoską.
Ulubione pieczywo – bułkę, chleb, bagietkę – smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym i stawiamy na chwilę do piekarnika.

Wszystko układamy razem na talerzu. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut!

Zaproszenie czeka na swoją właścicielkę w naszej redakcji, można je odebrać codziennie od 10 do 17, pl. Wiosny Ludów 2, 61-831 Poznań. Gratulujemy!