Targi odbędą się w dniach 6 i 7 października, a więc w przededniu najbardziej chyba odpowiedniej imprezy, czyli Polagry Food. Będzie można na nich znaleźć smakołyki z całej Polski, ale tylko te wytwarzane według tradycyjnych receptur liczących sobie niekiedy i kilkaset lat.
Na stoiskach polskich województw będzie więc można znaleźć to, czym chlubią się najbardziej, jeśli chodzi o kuchnię. Będą więc obecni ze swoimi wyrobami producenci win, chlebów, ciast, serów, wędlin, miodów, nalewek, powideł i innych przetworów regionalnych, które posiadają stosowne certyfikaty. Październik to idealny termin do prezentacji przetworów oraz tradycyjnych konfitur, ponieważ właśnie wtedy, zaraz po zbiorach owoców i warzyw, są one najbardziej świeże i mają największe walory smakowe.
Ekspozycja targów w sobotę i niedzielę otwarta jest dla szerokiej publiczności, tak aby każdy mógł tu skosztować smaków, które często pamięta tylko z dzieciństwa. W poniedziałek i wtorek wystawcy Smaków Regionów oczekiwać będą na handlowców, restauratorów i hotelarzy zainteresowanych produktami regionalnymi i certyfikowanymi. Będzie tu można odnaleźć lokalnych producentów zgłoszonych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, producentów mających w swojej ofercie żywność ekologiczną certyfikowaną, a także współpracujące z Urzędami Marszałkowskimi firmy, które wytwarzają żywność naturalną z oznaczeniem krajowego Systemu – Jakość Tradycja.
Pośród wielu produktów targów, Izba Produktu Regionalnego we współpracy z organizatorami, wyłoni laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Będzie też mnóstwo atrakcji dla całych rodzin – od pieczenia podpłomyków do zabawy w prawdziwych Słowian…