Już dziś poznamy najlepszego barmana na świecie

Barmaństwo. Zawód cieszący się niezwykłym szacunkiem w krajach, gdzie kultura piwna jest na najwyższym poziomie. Pasja, która rozwija się wraz z zdobywanym doświadczeniem. Wiedza, której nie uczy jakakolwiek szkoła.

Już dzisiaj w czeskim Pilźnie, podczas międzynarodowego finału Pilsner Urquell International Master Bartender udowodnią to barmani z całego świata. Finaliści muszą wykazać się nie lada wiedzą i praktycznymi umiejętnościami nalewania Pilsner Urquell – ikony czeskiego piwa. Polskę reprezentuje Paweł Niklas, barman z Poznania.

O tym, który z barmanów na świecie najlepiej opanował sztukę perfect pour, czyli perfekcyjnego nalewania piwa, przekonamy się podczas międzynarodowego finału konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender. Już dziś barmani z 11 państw spotkają się w czeskim Pilźnie by walczyć o miano najlepszego na świecie. Wśród nich znalazł się reprezentant Polski – Paweł Niklas z Poznania.

Pilsner Urquell International Master Bartender to jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów barmańskich na świecie. Każda edycja cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Pilsner Urquell International Master Bartender daje uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji, dzielenia się doświadczeniami oraz zdobycia cennych nagród. Oprócz nagrody pieniężnej, zwycięzca otrzymuje możliwość pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie. W ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która przemienia ich zawód w prawdziwą pasję.

Paweł Niklas, by móc walczyć o tytuł najlepszego barmana na świecie, musiał zmierzyć się aż z 333 innymi barmanami podczas polskiej edycji konkursu. Barmani w kwietniu i maju wzięli udział w teście wiedzy o Pilsner Urquell, odpowiadając na pytania o jego skład, sposoby nalewania i historię powstania.

Kolejnym etapem eliminacji było spotkanie w Warszawie podczas Experience Day, gdzie barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana. Teoretyczną część kwalifikacji poprowadził znany polski sensoryk, Maciej Chołdrych, który wprowadził barmanów w świat czeskiej kultury piwnej. Dodatkowe punkty barmani mogli zdobyć podczas wizyty „tajemniczego klienta”. Tu musieli wykazać się wiedzą na temat Pilsner Urquell oraz praktycznymi umiejętnościami nalewania złocistego trunku.

Eliminacje wyłoniły dwunastu najlepszych barmanów z Polski, którzy 30 sierpnia spotkali się w krajowym finale konkursu. Najlepszym barmanem okazał się Paweł Niklas z Poznania, który nie tylko świetnie poradził sobie w teście wiedzy, ale też perfekcyjnie nalał piwo Pilsner Urquell.

Przeczytaj także:

Mistrzowie zaserwują piwo

Barmani z Poznania w finale konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender

Wyjątkowy pokaz czeskich stylów nalewania piwa