Zaproszeni goście, wśród których byli również dziennikarze, mogli smakować wielu potraw przygotowanych przez kucharzy hotelu Rzymskiego.
– Tegoroczny sezon na szparagi zaczął się później. Z uwagi na mrozy będzie ich mniej, mogą być również gorszej jakości, puste w środku. Takie szparagi dla konsumenta nie powinny mieć znaczenia, gdyż są one pełnowartościowe, ale nie spełniając wymogów handlowych nie mogą być wysłane na eksport – mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. – Zanikają również małe plantacje, a powiększają się te duże. W tym roku musimy też zwrócić uwagę na aspekt… polityczny szparaga. Nie możemy bojkotować Euro 2012. Bardzo dużo Polaków wyjeżdża do Niemiec na plantacje szparagów. W jednym tylko rejonie Niemiec zbiera szparagi nawet 3 tys. Polaków. To powoduje, że u nas brakuje ludzi, dlatego w Polsce szparagi zbierają Ukraińcy. I jest ich dużo, bo jak jeżdżę po plantacjach to widzę, że na 100 tylko 10 to Polacy – dodaje prof. Knaflewski.
Po wstępie profesora wszyscy goście mogli zacząć delektować się dużym wyborem dań, z głównym udziałem szparaga.
– Przygotowaliśmy dania zarówno na ciepło, jak i zimno. Szparag to bardzo dobre warzywo, z którego można przygotować różnorodne menu. Dla gości przygotowaliśmy m.in. polędwiczkę wieprzową z szynką i szparagiem, kotleciki z kurczaka ze szparaga i ziołami, solę ze szparagami gotowaną w winie z parmezanem, zupę z pieczonych pomidorów z zielonymi szparagami – mówi Ireneusz Ptak, szef kuchni hotelu Rzymskiego.
Niech szparag często gości na naszych stołach.
Szparagi mają działanie odmładzające. Przez zawarte w sobie składniki odżywcze powodują, że czujemy się lepiej, mamy lepszy nastrój. Spożywajmy ich jak najwięcej w różnych postaciach, bo sezon na nie jest krótki i kończy się pod koniec czerwca.