Czy pizza może być zdrowa?

Pizza to jeden z naszych ulubionych przysmaków. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy i smakowite dodatki – wszystko to tworzy smak, którego nie da się podrobić. Niestety, potrawa nie należy do najzdrowszych. Jest wysoce kaloryczna i powinni jej unikać wszyscy ci, którzy dbają o linię i poziom cholesterolu. Co zrobić, żeby połączyć przyjemne z pożytecznym i uczynić pizzę zdrową? Sprawdź!

Pełne ziarno

Podstawą każdej pizzy jest placek drożdżowy. Najczęściej tworzy się go na podstawie mąki pszennej, która nie jest niestety zaliczana do najzdrowszych. Zamiast niej można więc przygotować ciasto na bazie innej, lepszej dla naszego organizmu substancji. Możemy wybrać mąkę pełnoziarnistą, która dostarczy nam potrzebnego błonnika i sprawi, że ulubiona potrawa nabierze walorów nie tylko smakowych, ale też zdrowotnych!

Za wszelką cenę unikajmy gotowych, mrożonych placków, które oprócz mąki pszennej mogą zawierać inne, zbędne dodatki. Takie, które na pewno nie wpłyną pozytywnie na nasz dobrostan.

Moc pomidora

Samodzielnie przygotowana pizza to gwarancja użycia najlepszej jakości składników. Równie ważny jak dół, jest odpowiednio skomponowany sos. O ile w restauracji nie mamy pewności co znajduje się w tej mieszance, o tyle we własnej kuchni możemy zadbać o jej skład.

Do stworzenia perfekcyjnego sosu najlepiej użyć świeżych pomidorów i ziół. Dobrze sprawdzą się też obrane ze skórki pomidory w puszce, do których dosypujemy kolejne składniki.

Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, sól, pieprz, świeżą bazylię i oregano. Gotujemy około piętnastu minut i voilà! Oto nasz zdrowy sos!

A co na górę?

Jednym z niezbędnych dodatków do naszego placka jest ser. Nie wyobrażamy sobie dobrej pizzy bez ciągnącej warstwy smakołyku. Niestety, to dość kaloryczna dekoracja dlatego należy ją dozować z głową. Postawmy więc na prawdziwą mozzarellę z bawolego mleka, która jest źródłem cennych minerałów i witamin. Białko, wapń, selen – wszystko to znajdziemy w plastrach świeżego sera. O ile nie przesadzimy z ilością, to nasza potrawa nabierze walorów zdrowotnych, nie zaś kalorycznych.

Im więcej na pizzy warzyw, tym lepiej. Chcąc zjeść zdrowy placek, powinniśmy więc zrezygnować z takich dodatków jak bekon, pepperoni, tłuste szynki czy kiełbasy. Najlepiej będzie postawić na świeże pomidory, cebulę, szpinak i rukolę, które nie tylko świetnie smakują, ale są też bardzo zdrowe i odżywcze.

Gdzie jeść?

Najlepsza przysmak tego rodzaju jest, oczywiście, we Włoszech. Nie uświadczymy tam może zbyt wiele pełnoziarnistych placków, ale możemy być pewni, że skosztujemy prawdziwego, lokalnego przepisu. W Polsce można ją dzisiaj zjeść wszędzie! Masz ochotę na dobrą pizzerię w Poznaniu? Nic prostszego! Pizza Dominium oferuje szeroki wybór dań tak w lokalach, jak i na dowóz! Pizza w Poznaniu może być równie dobra, jak ta w Neapolu.

Sprawdź ofertę pizzerii na www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-galeria-city-center