“Gotuj się na nowości” już w najbliższą niedzielę na Starym Rynku

Przed poznaniakami kolejna, ostatnia już odsłona cyklu kulinarnych imprez plenerowych “Gotuj się na nowości”. W najbliższą niedzielę, 17 czerwca, impreza ponownie zagości na Starym Rynku. Top Chef Jakub Reszka będzie przygotowywał dania kuchni afrykańskiej.

Przez cztery tygodnie poznaniacy mają okazję spróbować dań z różnych zakątków świata, czyli państw i rejonów, do których można polecieć bezpośrednio z poznańskiego lotniska Ławica.

Cykl zaczął się na Starym Rynku i tutaj także odbędzie się jego ostatnia odsłona. Już w najbliższą niedzielę na starorynkowej płycie stanie specjalna kuchnia od Meblobuk, w której Top Chef Jakub Reszka będzie przygotowywał na żywo dania z kuchni afrykańskiej. Profesjonalny kucharz po raz kolejny udowodni, że do gotowania kuchni świata dobrze nadają się świeże produkty z Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu. Spragnieni będą mogli ugasić pragnienie herbatami od firmy Ahmad Tea, która do swojej oferty włączyła herbaty mrożone.

Poziom cukru uzupełnić będzie można cukierkami od telewizji East&West. Jak zwykle, na uczestników czekać będą także ekologiczne torby materiałowe i gadżety lotniska Ławica. Celem cyklu jest przede wszystkim wsparcie dla Drużyny Szpiku. Wszystkie datki zebrane podczas wydawania potraw, herbat, gadżetów i słodyczy przekazywane są na rzecz Fundacji.

W czasie wydarzeń, wolontariusze Drużyny udzielają także informacji na temat działalnośvi Fundacji i tym jak zostać dawcą szpiku kostnego.

Potraw m.in. z Maroka, Egiptu czy Kenii, czyli miejsc, do których można polecieć bezpośrednio z lotniska Poznań-Ławica będzie można sprobować w niedzielę, 17 czerwca, na Starym Rynku, w godzinach 14:00-17:00.