Inspiracje grillowe na długi weekend

Chyba każdy się zgodi że długi weekend majowy bez grila nie może się odbyć. to już pewnego rodzaju tradycja narodowa. Stworzyliśmy listę ciekawych potraw na grila.? 

Jak wybrać idealny grill? – Przy wyborze grilla trzeba zwrócić uwagę na to, jak często będziemy go używać i gdzie będziemy go używać

Kucharz Mikołaj Rey zdradził kilka pomysłów na to, co można przygotować na grillu. Na stole pojawiły się: szaszłyki z glazurowanej piersi kurczaka, sałata caprese inaczej oraz grillowany tuńczyk z octem balsamicznym.

Poza typowymi mięsnymi potrawami można na nim przygotować słodkie przekąski. Doskonałe są grillowane nektarynki, które idealnie komponują się z musem malinowym i lodami. Jak je przygotować?

Mało kto wie, że zrobienie sosu barbecue to tak naprawdę bułka z masłem! Dzięki temu, że przygotujemy go samodzielnie, doskonale wiemy, co jest w środku i możemy pozbyć się gotowych produktów z lodówki. Zobaczcie przepis, który będzie doskonale pasował do potraw z grilla, pieczonego kurczaka i czego tylko sobie zamarzycie.

Jak zrobić krewetki Kung Pao? Prosty przepis na chiński przysmak. Krewetki maczamy w specjalnie przygotowanym sosie i grillujemy. Do jego przygotowania potrzebne będą: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, świeży imbir, czosnek, papryka oraz chili. To jedno z prostych i szybkich dań pochodzących z kuchni chińskiej.

Solidna porcja warzyw powinna znajdować się w codziennym menu każdego z nas. Najlepiej spożywać je świeże, ale dla urozmaicenia można je grillować – smakują fantastycznie. Grillowane warzywa można spożywać same, z domową salsą lub podawać jako dodatek do dań mięsnych. Oto przepis na pyszną sałatkę z bakłażanem w roli głównej.

Sezon na grilla w pełni. Jak w prosty sposób przygotować sycące, bezmięsne danie na grilla? Oto przepis na pyszne, grillowane ziemniaki z ziołami.