Jak podaje PSSE, od lutego, do 5 września tego roku, na terenie powiatu poznańskiego zarejestrowano 165 przypadków zachorowań na żółtaczkę pokarmową. Wśród nich, 151 dotyczyło mężczyzn w wieku od 9 do 60 lat oraz 14 kobiet w wieku od 21 do 69 lat.
Obecnie, hospitalizowanych jest 15 osób z Poznania oraz powiatu poznańskiego.
Ze względu na liczne zachorowania, sanepid będzie prowadził akcję profilaktyczną. Do poradni lekarskich, zarówno lekarza rodzinnego jak i specjalistycznych, placówek nauczania i wychowania, biur podróży, a także części zakładów pracy, trafi ulotka „Stop zakażeniom”.
Znajdą się w niej podstawowe informacje m.in. na temat tego, czym jest WZW A, jakie są jego objawy, w jaki sposób może dojść do zakażenia, jak można go unikać i gdzie można się zaszczepić przeciw wirusowi.
Jak ustalono, jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn szerzenia się wirusa w całej Wielkopolsce jest jedzenie zatrutych produktów garmażeryjnych oraz jedzenie nieumytych owoców.