Targani tą tęsknotą postanowiliśmy poszukać wiosny w restauracjach polecanych przez Poznański Klub Biesiadników. Szukamy wiosennych doznań!
– Zapraszamy restauracje, które chcą się dołączyć do naszego wydarzenia, by skontaktowały się z nami na profilu Poznańskiego Klubu Biesiadników. Warunek jest jeden – muszą być to dania kuchni wielkopolskiej lub polskiej i wiążące się z tematem naszego wydarzenia – mówi Juliusz Podolski, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników. – Co ważne, udział nie wiąże się z żadnymi kosztami dla restauracji.
Mamy już za sobą imprezy: Dzień Chruścików, Dzień Twarogu, Kuchnia łączy pokolenia oraz Poznańskie Ostatki.
– Nasze motto to: W gastronomii nie ma konkurencji są tylko inne lokale i dlatego działamy wspólnie. Bo razem można więcej – mówi Hieronim Jurga, właściciel ABC Kuchni, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.
NASZE MENU
Restauracja 3kolory
Żur na zakwasie gryczanym z białą kiełbasą wielkopolską, wędzonym żeberkiem i podgrzybkiem; Wołowy zraz wielkopolski z kaszą gryczaną z grzybami i buraczki zasmażane
Restauracja A nóż widelec
Sandacz z kasza jęczmienna, pieczony kalafior, puree z wędzonego selera, sos z palonego masła z kaparami i natka
Mazurek wielkanocny z kajmakiem, lody śliwka ajerkoniak, konfitura z porzeczki
Restauracja Firlejka
Zestaw wiosenny
Gravlax – Łosoś / jabłko / limonka / chips razowy / rzodkiewka / kwaśna śmietana Pęczotto – Indyk / orzechy włoskie / gruszka / lazur / szpinak
Sernik malinowy – Plaster miodu / granola pistacjowa / biała czekolada Cena 66 zł – konieczna rezerwacja stolika
Koronka
Sandacz z kasza jęczmienna, pieczony kalafior, puree z wędzonego selera, sos z palonego masła z kaparami i natka
Mazurek wielkanocny z kajmakiem, lody śliwka ajerkoniak, czerwona i czarna łóżeczka
Kuchnia & Strych w Obornikach
Jajko z wędzonym boczkiem, chrzanowym puree ziemniaczanym, kremem ze szczypiorku i sosem szczawiowym
La Calma w Lesznie
Sałatka z karmelizowaną watróbką i warzywami
Sałatka z komosą ryżową, papryką, jabłkiem w miodzie, grzanką z serem Emilgrana i boczkiem
Na Winklu
Pierogi z bobem Pierogi ze szpinakiem i fetą Sałatka z kurczakiem Sałatka z fetą
Sałatka z wędzonym łososiem
Pastela
Pychotki
Krem z żółciutkiej kukurydzy
Sałata z smażonym filetem z kurczaka i owocami na ciepło
Toga
Talerz lodowej szklarniowej sałaty, ale w niej pierwsza gwiazdnica, czosnek niedźwiedzi, kwitnące już bratki.
Zupa: krem z ostatnich zapasów pasternaku z pierwszymi listkami czosnku niedźwiedziego, szarą renetą i nasionami konopi.
Danie: świeży dorsz z Ustki, podsmażone na maśle plastry szklarniowych pomidorów i mnóstwo bajecznie pachnącego kopru z Hiszpanii
Deser: Nasiona chia, jogurt i pyszne, aczkolwiek mrożone maliny i rokitnik
salon z ogrodem
Placki ziemniaczane, śmietana ze Strzałkowa, wędzone ryby
Szarlotta Bistro
Szagówki, sos szałwiowy, młode warzywa, palone masło