Kuchnia śródziemnomorska coraz bliżej Polski.

Znawcy i miłośnicy tematyki kulinarnej nie mają wątpliwości co do tego, że kuchnia śródziemnomorska staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Prym wiedzie oczywiście kuchnia włoska, która już jakiś czas temu bardzo przypadła Polakom do gustu i wcale nie wychodzi z mody, ale przeciwnie, cieszy się coraz większą popularnością.

Obecnie znana jest już nie tylko pizza, która na dobre zadomowiła się w naszym kraju, ale poznaje się i przyrządza wiele innych potraw, które zachwycają smakiem oraz walorami zdrowotnymi. Kuchnia włoska należy bowiem do najzdrowszych na świecie i na pewno również ten walor sprawia, że ma tak wielu zwolenników.

Z czego wynika popularność włoskiej kuchni?

Być może wszyscy ci, którzy spróbowali pizzy i spaghetti, a więc najbardziej “międzynarodowych” potraw włoskich, uznali, że twórcy tak znakomitych dań muszą mieć w zanadrzu jeszcze wiele innych wartych uwagi propozycji. Faktem jest, że trudno znaleźć osoby, które nie lubiłyby wymienionych potraw, tym bardziej, że można je przyrządzać na tak wiele sposobów. Prym oczywiście należy do pizzy – trudno o bardziej znane na całym chyba świecie danie, które również w Polsce jest kochane chyba nie mniej niż nasze narodowe hity, takie jak bigos czy pierogi, a nawet można stwierdzić, że pizzeria jest chętniej odwiedzanym miejscem niż bar mleczny. Wynika to nie tylko z faktu, że dania włoskie są bardziej modne i wyszukane, gdyż traktowane są już jako coś powszedniego. Kuchnia włoska obfituje w potrawy smaczne i pożywne, ale jednocześnie lekkie, idealne dla osób odchudzających się i stosujących różnego rodzaju diety zdrowotne. Poza tym jest bardzo urozmaicona, można bawić się, przyrządzając potrawy, dodawać wiele od siebie. Nie bez znaczenia jest też fakt, że potrawy te są często proste w przyrządzeniu, a także bez trudu można dostać wszystkie potrzebne składniki, w przeciwieństwie na przykład do potraw kuchni chińskiej. Nie są też one drogie, jest to więc kuchnia dobra dla każdego i każdy może w niej znaleźć wiele dla siebie, zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie, osoby lubiące jadać bardzo lekko, jak i pożywnie.

Godne polecenia składniki

W kuchni włoskiej można znaleźć praktycznie same zdrowe pokarmy. Mało jest w niej niezdrowych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz tłustego czerwonego mięsa, nie ma też wiele niedobrej dla zdrowia soli. A co jest? Składniki, które sprawiają, że potrawy te są polecane przez lekarzy wielu specjalizacji oraz wybierane przez osoby, którym polski bigos czy ciężkie gołąbki nie służą.

Podstawą włoskiej kuchni są warzywa, najlepiej świeże, a to przecież także podstawa zdrowia. Oliwa z oliwek, którą stosuje się nawet do kanapek, jest zbawienna dla serca i układu nerwowego, znakomicie dba też o urodę, bo jest źródłem cennych witamin i antyoksydantów. Ryby i owoce morza (które w Polsce można kupić coraz łatwiej) są również bardzo zdrowe, głównie dzięki za sprawą kwasów tłuszczowych, tak samo jak sery, które są lżejsze i delikatniejsze w smaku niż słynne sery francuskie. Wszystko to przyprawione jest aromatycznymi ziołami, które wzmagają apetyt i jednocześnie wspierają trawienie.