Trwa Poznań Restaurant Week. Skosztuj dań utalentowanych restauratorów w promocyjnych cenach

Kultowe wśród smakoszy Restaurant Week wraca do Poznania z kolejną edycją, tym razem pod hasłem “Towarzyskość to zdrowie!”. W kilkudziesięciu znanych, często ekskluzywnych knajpach stolicy Wielkopolski, mistrzowie sztuki kulinarnej zaprezentują festiwalowe zestawy – przystawkę, danie główne oraz deser – po 39 złotych każdy. Wydarzenie trwa do 30 października.

To kolejna już poznańska odsłona Restaurant Week, festiwalu kulinarnego organizowanego w najbardziej znaczących miastach Polski. Podczas 10 dni spragnieni nowych smaków mogą zasiąść do stolików 24 restauracji: Avocado Restaurant & Wine, Bazar 1838, Bistro La Cocotte Poznań, BulwaR, Cocorico Café & Restaurant, Concordia Taste, Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Strefa Dziecka, Drukarnia Skład Wina & Chleba, Restauracja Tumska, DYNX Restauracja, Restauracja Estella, Family Cafe – Centrum Kreatywnego Rozwoju, Kuchnia Solei, Meridian’s Restauracja & Hotel, Restauracja Monidło, NIFTY No. 20, Parma & Rukola, Piano Bar Restaurant & Café, Noon, U Rzeźników, Słoń, U Mysliwych, Villa Toscania, Weranda lunch & wine oraz Yattai Sushi Bar.

Wszyscy restauratorzy serwują dwie wersje zestawów w festiwalowych porcjach i cenach, po 39 zł. Przykładowo, słynące z dań mięsnych U Myśliwych proponuje zupę myśliwską ze specjałami lasu, schab z dzika z sosem ziołowo-limonkowy i puree z batatów oraz miodownik lub ozór z nutą karmelu, medalion z perliczki z sosem śliwkowym i gnocchi oraz pierożkami z wiśniami na deser. Z kolei Monidło stawia na bardziej egzotyczne smaki, z pielmieni z jesiotrem i sosami do wspólnego próbowania w trzech smakach: mięta pieprzowa z aloesem, ogórkiem i limonką lub chili z trawą cytrynową, dymką, dashi i mirin, czy pomidor z kuminem, cynamonem, czosnkiem i szalotką na przystawkę, jagnięciną, policzkami wołowymi i krewetkami serwowanymi na płycie grillowej do wspólnego biesiadowania – do tego płaskurka i kasza niepalona gotowana w brytfannie oraz sałaty freeze z cukinią, kalarepą, trzema rodzajami buraków i groszkiem cukrowym – na danie główne oraz
galaretką z maślanki z limonką, wanilią, pomarańczą i śliwką węgierką na deser. Drugi zestaw odpowiedni jest dla osób preferujących dania bezmięsne:
krem z dyni piżmowej z dodatkiem nasion chia, rukolą, mlekiem sojowym i cynamonem, boczniaki, wędzone tofu i roladka z papieru ryżowego z mango, kiełkami sojowymi i miętą na płycie grillowej do wspólnego biesiadowania, do tego płaskurka i kasza niepalona gotowana w brytfannie z kurkami i pomidorem, a także sałatka z kapusty, marchewki, żurawiny, suski sechlońskiej, szczawiu, szczypiora i ajwaru paprykowego, plis karmelizowane brzoskwinie z marcepanem, kokosem i owocami goji na zakończenie posiłku. Odpowiednia dla wegetarian jest też propozycja Yattai Sushi Bar, z zupą krem z dyni, warzywami w tempurze z trzema sosami oraz sernikem limonkowo-kokosowym. Alternatywa to pieczone placuszki z cukinii podawane z łososiem gravelax i dressingiem jabłkowo- chrzanowym, uramaki z kalmarami w tempurze – 6szt, hosomaki z tatarem z tuńczyka- 4szt oraz domowe lody o smaku jogurt-mango.

– Regularne i zdrowie odżywianie od dawien dawna kojarzone jest ze zdrowym, długim i szczęśliwym życiem. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że dla długiego i zdrowego życia ważne są nie tyle zdrowie posiłki, co spożywanie ich z bliskimi. Poczucie samotności negatywnie wpływa na stan zdrowia, a dobre relacje z innymi sprawiają, że jesteśmy szczęśliwsi i zdrowsi. Podczas, gdy “zdrowa dieta” wciąż nie została zdefiniowana, podtrzymywane zdrowe relacje w rodzinie i z przyjaciółmi wskazywane są jako fundament szczęścia i zdrowia – przekonują organizatorzy. Właśnie z tego powodu, przy rezerwacji 8-osobowego stolika, ósmy gość odwiedza restaurację za darmo.

Wydarzenie trwa do 30 października.