Kulinarna podróż po Hiszpanii w restauracji Alioli

Miłośników kuchni hiszpańskiej ucieszy informacja o pojawieniu się na kulinarnej mapie Poznania nowej restauracji Alioli, w której od samego progu czuć klimat słonecznej Hiszpanii. Tradycyjne tapasy, szynki serrano czy wina z winiarni Casa Rojo – wszystko to sprawia, że na ul. Św. Marcin 51 czujemy się jak w Alicante.

Menu Alioli to prawdziwa podróż kulinarna po Hiszpanii:

Escdudella to tradycyjna zupa kuchni katalońskiej przygotowana na bazie rosołu z kury, z dodatkiem kapusty, marchwi, boczku, ziemniaków, ciecierzycy, klopsików, wieprzowiny i mięsa z kurczaka.

Lentejas – soczewica z chorizo (tradycyjna kiełbasa z wieprzowiny) – jest daniem pochodzącym z Castilla y León, gdzie po matanza (rytualny ubój świni) wykorzystywano części zwierzęcia do przygotowania tradycyjnego dania regionalnego, które później stało się popularne na całym Półwyspie Iberyjskim. Soczewica podawana jest z morcilla (kiszką), chorizo, papryką, boczkiem, ziemniakami, marchwią i przyprawiana liśćmi laurowymi.

Gazpacho – orzeźwiająca zupa podawana na zimno, na bazie ogórka i pomidorów, pochodzi oryginalnie z Andaluzji, gdzie spożywanie tego dania pomaga znosić wysokie temperatury.

Porrusalda – wywodzi się z Kraju Basków. To danie uważa się za potrawę wielkopostną, ponieważ składa się z pora, ziemniaków i innych warzyw takich jak marchew czy czosnek.

W menu Alioli znaleźć można dwie wizje kuchni hiszpańskiej: tradycyjną i nowoczesną. Ich doskonałe połączenie powstałe dzięki kunsztowi kucharzy stanowi ryż z owocami morza i grzybami.

– Jego zwieńczeniem jest miechunka peruwiańska, dotąd niespotykana na polskim rynku., która doskonale komponuje się z gorzką czekoladą. – potwierdza kucharz Dani Solis.

W Alioli oprócz pysznego jedzenia nie brakuje również języka hiszpańskiego. Obsługa lokalu w 50% składa się z Hiszpanów. Trzech Polaków ujrzymy za barem w rolach kelnerów, którzy również posługują się tym językiem.

– Samo logo restauracji (połączenie gitary i widelca) zapowiada, że Alioli to miejsce, gdzie można dobrze zjeść, ale i posłuchać hiszpańskiej muzyki – dodaje menadżer restauracji Jesus Tresandi.

Muzyka to nie jedyny element kultury hiszpańskiej, który pojawia się w lokalu.

W piątek 30 września o 20:00 odbył się na nasz pierwszy wieczór filmowy! Pokazaliśmy „Dzikie historie” w reżyserii Damiána Szifróna i produkcji Pedro Almodóvara. Zapowiedzi kolejnych projekcji znajdą Państwo na naszym fanpage’u – zaprasza menadżer restauracji.    

Restauracja Alioli, ul. Św. Marcin 51, Poznań

więcej na https://www.facebook.com/aliolipoznan/?fref=ts