Niedzielny piknik w Szreniawie “Jesień w domu i zagrodzie. Retro Show”

To już jedenasta z kolei propozycja na spędzenie niedzieli w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. W dniu 18 września 2016 roku w godzinach od 11.00 do 17.00 odbędzie się impreza piknikowa z cyklu “Jesień w domu i zagrodzie. Retro Show”. 

Na imprezie przedstawione zostaną sposoby zagospodarowywania i przetwarzania płodów rolnych oraz przygotowywania zapasów na zimę. Będzie więc wyciskanie soku z owoców prasą ręczną, pasteryzacja kompotów, a także kiszenie ogórków i kapusty. Związaną z tym atrakcją będzie zorganizowany w muzealnym sadzie pokaz jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem śliwek węgierek. Prezentacja ta będzie odtworzeniem starej, znanej co najmniej od XIX wieku metody, którą stosowano w gminie Szydłów (woj. świętokrzyskie). W tym roku imprezie będzie również towarzyszył kiermasz przetworów owocowo-warzywnych połączony też z degustacją. Wezmą w nim udział m. in. firmy związane z wielkopolskim oddziałem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego KOTLIN Sp. z o. o., koła gospodyń wiejskich oraz lokalne spółdzielnie produkcyjne.

W ramach Retro Show odbędą się pokazy pracy maszyn i urządzeń rolniczych, nie tylko ze zbiorów Muzeum, ale również z kolekcji prywatnych, między innymi Klubu Miłośników Starych Ciągników z Wilkowic. Po raz kolejny pracować będą „Hipolina” – lokomobila produkcji Zakładów H. Cegielski z Poznania z 1919 roku oraz lokomobila angielskiej firmy Robey w zestawie z młocarnią. Prezentacja zabytków na polu muzealnym zakończy się słynną już „paradą traktorów”.

Nie zabraknie też atrakcji dla dzieci. Będą mogły nauczyć się tkania na krosienkach i dużych krosnach, pobawić się miniaturami maszyn rolniczych, a także popracować na tradycyjnych stępach i żarnach.

Podobnie jak w latach ubiegłych panie z kół gospodyń wiejskich z Rosnówka i ze Szreniawy przygotują potrawy z typowo jesiennych produktów (m.in. jabłka w cieście, szare kluski z kapustą). W sadzie będą też serwowane pyry z parownika z gzikiem, a przy piecach chlebowych chleb wiejski ze smalcem.