Jedz zdrowo z Kaufland

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to tematy, którymi Polacy szczególnie mocno interesują się w porze wiosenno-letniej, gdy zbliża się sezon plażowy. Większość osób ma wówczas na myśli wygląd – ale to właśnie zdrowie powinno być priorytetem. Jak się odżywiać, aby zachować zdrowie, a przy okazji zyskać ładną sylwetkę?

Dbanie o zdrowie najlepiej zacząć od… śniadania. Typowy pierwszy posiłek dnia to kanapki albo płatki na mleku. Kto nie chce rezygnować z tej pierwszej opcji, powinien wybrać coś zdrowszego niż zwykłe, białe pieczywo. Co? Np. pieczywo chrupkie Ekowital. Jest to pieczywo amarantusowe, niskokaloryczne i bezglutenowe (kto jednak nie musi stosować takiej diety, ma do wyboru pieczywo wieloziarniste).

Takie pieczywo już samo w sobie posiada wiele cennych minerałów – dodatek amarantusa sprawia, że pieczywo jest źródłem wysoko przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Dodatkowo jest cennym źródłem błonnika. Z kolei wersja orkiszowa chrupkiego pieczywa Ekowital ma działanie odświeżające, a także bezpośredni wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.

Takie pieczywo najlepiej jest wzbogacić odpowiednim, świeżym obkładem – standardowy ogórek lub pomidor i sałatę można zastąpić czymś innym. Niezwykle popularny ostatnio jarmuż posiada silne przeciwutleniacze, jest także bogatym źródłem witaminy K i C. Dodatek świeżych rzodkiewek i kiełków tylko podniesie wartość odżywczą posiłku. To nie wszystko – całość można posypać ziarnami sezamu niełuskanego Ekowital, który jest bogatym źródłem wapnia i przeciwutleniaczy. o więcej, substancje zawarte w nasionkach pomagają usuwać z organizmu nadmiar metali, wspomagają przemianę materii i regulują pracę układu trawiennego.

Amatorzy płatków także powinni zacząć myśleć o czymś innym, niż standardowa owsianka na mleku. Dodatek zdrowych ziaren czy też świeżych owoców na pewno wpłynie pozytywnie na nasz organizm, ale to nie wszystko. Coraz częściej owsianka na stole jest wypierana przez… jaglankę.

Jej oryginalny smak sprawia, że doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi jak i słonymi. Jest to więc propozycja nie tylko na śniadanie, ale praktycznie na cały dzień. Kasza jaglana Bio Ekowital jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, zawiera też krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jej amatorzy potrafią stosować tygodniowe lub dłuższe diety jaglane, które potrafią przywrócić do życia i wzmocnić odporność na długie miesiące.

Ważnym elementem zdrowego odżywiania jest ograniczenie ilości cukrów prostych, a te można znaleźć m.in. w – pozornie zdrowych – sokach owocowych. Co jednak mają zrobić ci, którzy nie potrafią się obejść bez szklaneczki soku do śniadania? Najlepiej wybrać te soki, które są… naturalne. Pomocna będzie tu kompozycja buraka z jabłkiem, czy też ekologiczny sok owocowo-warzywny firmy Ekowital.

Ci, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby cieszyć się zdrowiem, smakiem i energią po śniadaniu (i nie tylko) powinni odwiedzić sklep sieci Kaufland w Poznaniu przy. Al.Solidarności 42, w którym to jest dostępna szeroka gama produktów marki Ekowital.