Program prowadzony jest przez poznańskie Stowarzyszenie Aikido Nishio. Oferuje przede wszystkim naukę języka japońskiego (na różnych stopniach trudności), ale… nie tylko. Uczestnicy poznają też japońską kulturę, np. poprzez warsztaty kuchni z kraju kwitnącej wiśni.
Uczestnicy pod okiem doświadczonych mistrzów uczyli się, jak poprawnie zawinąć ryż w szkarłatnicę i delikatne wodorosty nori, a następnie jak poprawnie chwycić gotowe danie w pałeczki i jeszcze je w nich utrzymać.
Poznali też podstawowe rodzaje sushi – czyli: Rosomaki, Futomami, Temaki, Nigirisushi, Gunkan, Makisuski, Sunesusi, Aburisushi, Uramaki, Gunkanmakisushi, Oyakomakisuhsi. Rodzajów tych potraw jest jednak o wiele więcej – każda prefektura w Japonii ma ich kilkaset odmian!
Kolejną nagrodą dla uczestników kursu była możliwość skosztowania wszystkiego, co zostało tego dnia przygotowane.
Uczestnicy programu mają już za sobą m.in. zajęcia z kaligrafii, przed nimi zaś jeszcze np. kurs origami.