Co można gotować przed świętami? Na przykład… sushi

Blisko 3 godziny trwały warsztaty, podczas których poznaniacy uczyli się jak przygotować prawdziwe sushi. Nie chodziło jednak tylko o jedzenie – warsztaty były częścią Programu Pilotażowego Nauki Języka Japońskiego.

Program prowadzony jest przez poznańskie Stowarzyszenie Aikido Nishio. Oferuje przede wszystkim naukę języka japońskiego (na różnych stopniach trudności), ale… nie tylko. Uczestnicy poznają też japońską kulturę, np. poprzez warsztaty kuchni z kraju kwitnącej wiśni.

Uczestnicy pod okiem doświadczonych mistrzów uczyli się, jak poprawnie zawinąć ryż w szkarłatnicę i delikatne wodorosty nori, a następnie jak poprawnie chwycić gotowe danie w pałeczki i jeszcze je w nich utrzymać.

Poznali też podstawowe rodzaje sushi – czyli: Rosomaki, Futomami, Temaki, Nigirisushi, Gunkan, Makisuski, Sunesusi, Aburisushi, Uramaki, Gunkanmakisushi, Oyakomakisuhsi. Rodzajów tych potraw jest jednak o wiele więcej – każda prefektura w Japonii ma ich kilkaset odmian!

Kolejną nagrodą dla uczestników kursu była możliwość skosztowania wszystkiego, co zostało tego dnia przygotowane.

Uczestnicy programu mają już za sobą m.in. zajęcia z kaligrafii, przed nimi zaś jeszcze np. kurs origami.