3-daniowo, całotygodniowo. Wystartował Restaurant Week!

Zapraszają nie na zwykły posiłek, a na „kulinarne doświadczenie” – 17 poznańskich restauratorów da popis umiejętności podczas Restaurant Week, tygodniu gastronomicznych pasjonatów. W Poznaniu festiwal wystartował w piątek, 23 października.

Festiwal na stołach zagościł w 2014 r., w Poznaniu jest od 4 edycji. Uczestniczące w nim restauracje mają tytuły „najlepszych i najbardziej autorskich”.
– Jesteśmy grupą kulinarnych i gastronomicznych pasjonatów – opowiadają organizatorzy Restaurant Week. W festiwalu bierze udział Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Śląsk i Poznań. –  Naszą misją jest wspieranie rozwoju oraz promocja polskiej wysokiej jakości sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej gościom.

Przystawkę, danie główne i deser, restauratorzy serwują w specjalnej cenie 39 złotych. Przykładowo, Momo proponuje ragout z krewetek z dynią i cukinią na ziemniaczanym plyndzu, filet z suma europejskiego na gniazdku ziemniaczanym z julienne warzywnym w aromatyzowanym bulionie krewetkowym i mus z mango z orzechami i płatkami czekolady – rachunek za podobny zestaw poza Week Restaurant opiewa na kwotę 80-90 zł.
Oprócz Momo, popisowe posiłki do 31 października serwują 3kolory, Avocado Restaurant & Wine, Bazar 1838, Cocorico Café & Restaurant, Concordia Taste, Restauracja Cucina, Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Strefa Dziecka, Restauracja Estella, Flavoria Andersia Hotel, Lalucciola – Podolany, NIFTY No. 20, Piano Bar Restaurant & Café, Sauté, Weranda lunch & wine, WHY THAI food&wine oraz Zielona Weranda caffe&ristorante.
Rezerwacje na stoliki na kolejny dzień i następne po nim są otwarte do godz. 15.00 podczas  trwania festiwalu, na oficjalnej stronie internetowej wydarzenia.