Nalewki, specjały i… Mieszko I – festiwal ze smakiem startuje w czwartek!

W dniach 13-16 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Swoje wyroby zaprezentuje blisko 140 wystawców, którzy przedstawią regionalne rarytasy z różnych stron świata.

Centralnym punktem wydarzenia będzie Stary Rynek, na którym wystawcy w kramach będą prezentować nie tylko regionalne specjały, sery, wędliny, pieczywo, miody, ryby czy nalewki z każdego zakątka Polski, ale też będzie można spróbować włoskiej trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckiej czy greckiej chałwy oraz wysokiej jakości włoskiej oliwy.

Odbywający się w Poznaniu festiwal jest wydarzeniem dużo większym niż zwykły jarmark. W ramach wydarzenia zaplanowano m.in. konkursy kulinarne, w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku. Ponadto odbędą się warsztaty dla dzieci i dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami oraz tematyczne kolacje. Są to tylko niektóre z atrakcji proponowane przez organizatorów.

Twórcy festiwalu przygotowali na czas trwania akcji projekt „Stół Mieszka i Dobrawy”. Będzie to szereg wszelakich działań mających na celu przybliżenie gościom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów. Będzie można również dowiedzieć się, jakie inne późniejsze wydarzenia historyczne, odkrycia geograficzne i zmiany w codziennym życiu miały wpływ na polską kuchnię i kulturę stołu. Będziemy mogli wziąć udział w konferencjach popularno-naukowych i cyklach warsztatów dla dzieci. W ramach projektu odbędą się również prezentacje kulinarne przygotowane przez szefów kuchni i historyków oraz niezwykła kolacja, podczas której poznańscy szefowie kuchni przygotują „przyjęcie chrzcielne”, gdzie będą mogli posługiwać się tylko produktami dostępnymi w drugiej połowie X wieku na terenie Wielkopolski.
 
Wśród festiwalowych gości prelegentów i jurorów konkursów będą Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch, i Robert Makłowicz. Ostatni z wymienionych gości będzie prowadzić laboratoria dotyczące win polskich z rodzimych winnic, przygotuje też – wspólnie z Krystianem Szopką, szefem kuchni restauracji Fusion hotelu Sheraton – specjalną kolację z kaczką w roli głównej.

Warto wspomnieć, że organizatorzy zadbają nie tylko o nasze kubki smakowe. Wieczorami na festiwalowej scenie zagrają muzycy jazzowi oraz folkowi.