Jak zrobić zdrowe domowe lody

Latem  dla ochłody po lody sięgają zarówno dzieci jak i dorośli.  Aby móc w pełni delektować się ich smakiem warto zrobić je w domu.

Wspólne przygotowywanie lodów to gwarancja wspaniałej zabawy. Pozwólmy dzieciom bawić się w gotowanie i poznawanie smaków zdrowych, domowych przysmaków. Jedną z propozycji są deserki lodowe w kształcie przyjaznego pingwinka.

Możemy przygotować je w Tuptusiach Lodowych Pingwinkach marki Tupperware. Komplet składa się z 6 foremek i 6 przykrywek z wypustką, służącą jako patyczek do lodów, która jest pusta w środku i ma odpowiednią długość, aby gotowy lód po wyjęciu z zamrażalnika nie wyłamywał się ani nie spadał. Foremki bardzo łatwo możemy uzupełnić masą lodową. Oto przepis na lody waniliowe z mandarynką.

Składniki:

  • 100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek z miąższem
  • starta skórka z jednej mandarynki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml kefiru naturalnego

Sok z mandarynek wyciskamy za pomocą Wyciskarki Fusion, skórkę z mandarynki ścieramy za pomocą Pomocy Kuchennej. Sok, startą skórkę i kefir mieszamy w Extra Szefie z mieszadłem. Dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Masę przelewamy do foremek Tuptusie Lodowe Pingwiny. Wstawiamy do zamrażalki na ok. 4 godziny.

Przed mrożeniem, upewnijmy się że wszystkie elementy są suche – zamarznięte na pokrywce i na brzegach foremki kropelki wody utrudnią wyjęcie gotowych lodów. Umieszczając foremki w zamrażalce, nie potrzeba dodatkowej tacy, na której miałyby być ustawione. „Dzióbki” pingwinów można łatwo spiąć, tworząc rządek foremek stabilnie stojących na wyprofilowanych nóżkach.  Półprzezroczysta foremka pozwala na łatwą ocenę, czy lód jest już gotowy do wyjęcia i czy możemy rozpocząć delektowaniem się jego owocowym smakiem.

Foremki umożliwiają przygotowanie zarówno lodów „wodnych” – na bazie wody i soków owocowych – jak i lodów na bazie mleka, śmietany czy jogurtu oraz musów owocowych z dowolnymi dodatkami. Dla uzyskania najlepszych rezultatów i zmniejszenia liczy kalorii warto zastąpić śmietanę pełnotłustym mlekiem lub jogurtem albo kefirem – lody łatwiej się mrożą i lepiej przywierają do patyczka.             

Autor przepisu i zdjęć – Dorota Wdowińska-Rozbicka – smakuje.blox.pl