Noc restauracji: najsmaczniejsza noc w Poznaniu!

Już po raz czwarty w stolicy Wielkopolski  odbędzie się najbardziej ekscytujące święto na kulinarnej mapie kraju – Noc Restauracji. Motywem przewodnim tegorocznej edycji jest połączenie tradycji z nowoczesnością. W wydarzeniu, jak co roku, udział wezmą wyselekcjonowane restauracje z autorską kuchnią i rozpoznawanym szefem. Piątkowa impreza potrwa od godz. 19.00 do 2.00 bądź do ostatniego gościa.

– Noc Restauracji ma być promykiem nowego smaku, ma pokazywać ducha poszczególnych kuchni, a więc to, jak ich szefowie podchodzą do klasyki i współczesności – wyjaśnia Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji. – Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest właśnie tradycja versus nowoczesność, a to oznacza, że każdy szef kuchni może sięgnąć do tradycji swojej kuchni nowoczesnymi technikami.
29 maja podczas Nocy Restauracji nie będzie miejsca na nudę, rutynę czy sztampę, a poznańscy mistrzowie sztuki kulinarnej zadbają o kreatywne i niebanalne potrawy.
– Noc restauracji będzie świetną okazją do tego, żeby zobaczyć nie tylko kuchnie, które będą otwarte dla gości, ale także niezwykłe kulinarne show – mówi Paulina Prusiecka, marketing and quality manager City Park. – A gwiazdami tego wieczoru będą oczywiście szefowie najlepszych kuchni.
Należy także podkreślić, że każdy lokal, oprócz specjalnego nocnego menu i pokazu kulinarnego, przygotował także specjalne danie konkursowe, zwane Nocnym Daniem, które konkuruje z innymi o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji oraz profesjonalny sprzęt gastronomiczny ufundowany przez poznański oddział terenowy Agencji Rynku Rolnego.
– Głosować będą na specjalnie przygotowanych kartach klienci restauracji, a także fani na Facebooku – zaznacza Hubert Gonera. – Dla tych drugich przygotowano również atrakcyjny konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są garnki i noże ufundowane przez ARR.
W Nocy Restauracji w Poznaniu udział weźmie 18 doskonałych lokali: Bazar 1838, BlowUp Hall 5050, Cucina, Figa, Flavoria, Fusion, Gusto, Hugo, Jadalnia, Monidło, Nifty No.20, Niku, Pastela, Toga, Voyager Wine Club, Whisky Bar 88, Zagroda Bamberska, oraz Pałac Mierzęcin.
– W imprezie tej udział biorą tylko najlepsze lokale, nie ma tutaj przypadkowości, tym samym prezentujemy wyłącznie kwiat poznańskiej gastronomii – dodaje Hubert Gonera. – Noc Restauracji to bowiem wydarzenie zmieniające kulinarne oblicze miast.
Czwarta edycja wydarzenia zapowiada się zatem niezwykle interesująco i smakowicie. Szefowie kuchni stworzą bowiem na tą okazję zupełnie nowe i inspirujące potrawy, będące swoistym mariażem kuchni tradycyjnej i współczesnej.
Warto odnotować, że Jacek Fedde, szef kuchni restauracji Bazar 1838 przygotuje dla nocnych gości okonia morskiego pieczonego w cieście solnym z pomidorowym sosem maślanym. Amatorzy ryb nie mogą ominąć także restauracji Gusto Food & Wine, gdzie szef Roman Kosmalski raczyć będzie sandaczem, podawanym z puree z kalafiora, zielonym groszkiem, topinamburem i pesto z suszonych pomidorów. Z kolei Adam Lelewer i Łukasz Osiecki, wspólnie przewodzący w kuchni restauracji Hugo, zaserwują piątkowej nocy ciekawą kompozycję złożoną ze śledzia buraka, dashi, ziemniaka truflowego i czerwonej kapusty.
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Poznaniu, Tomasz Purol z restauracji BlowUp Hall 5050 w Starym Browarze postawił z kolei na polędwicę wołową z foie gras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami.
Fani wołowiny powinni odwiedzić również restaurację Cucina, której szef kuchni Ernest Jagodziński przygotuje specjalnie na to wydarzenie danie o nazwie ,,Modern Kebab”, które na talerzu prezentuje się jak dzieło Picassa.
– Moim daniem będzie „Modern kebab”, który chcemy wynieść na wyżyny restauracji i zaprezentować go w inny sposób. To tradycyjne danie Turcji i innych krajów Bliskiego Wschodu, nie musi być postrzeganie tylko jako jedzenie typu fast-food – wyjaśnia Jagodziński. – Jest to połączenie plastrów wołowiny, jagnięciny, wędzonej śmietany, jalapeno, selera naciowego, chapati, czarnuszki, dymki i oliwy miętowej.
Szefujący kuchni restauracji Figa Lech Pluciński, poda uczestnikom imprezy danie na bazie regionalnego mięsa wieprzowego – grillowany schab złotnicki wraz z kaszanką, puree ziemniaczanym, czarną marchwią, boczniakiem, szparagiem i sosem musztardowym. Także na wieprzowinę postawił w tym roku Tomasz Różański prowadzący kuchnię restauracji Flavoria w Hotelu Andersia. Nocnym okrętem flagowym lokalu będzie ozór wieprzowy z chrzanem, rabarbarem, zielonymi szparagami i maderą.
Z kolei cielęcina jest dominującym składnikiem w nocnym menu restauracji Fusion, mieszczącej się w hotelu Sheraton. Wśród wielu wariacji na jej temat przygotowanych przez Krystiana Szopkę, na pewno warto skosztować nocnego dania, jakim jest stek cielęcy, pieczony pasternak, kurki i zielone szparagi.
– Pierwszy raz bierzemy udział w Nocy Restauracji, to nasz debiut – mówi Anna Szyszka, Personal Assistant to the General Manager & PR Specialist. – Około godz. 22.00 nasi szefowie kuchni wspomogą się dwoma gośćmi z sali, którzy dostaną zadanie, by poeksperymentować. Jeden z nich wygra warsztaty gotowania w naszej restauracji w wybranym przez siebie terminie.
Natomiast miłośnicy kuchni wegańskiej powinni wybrać się do restauracji Jadalnia, gdzie daniem nocnym będzie propozycja Piotra Markowskiego, czyli młode warzywa z musem kalafiorowym i pokrzywą, skropione sokiem chrzanowym.
Ci, którzy chcieliby spróbować mięsa z kaczki powinni w czasie tej niezwykłej nocy udać się pod dwa adresy. Kacze udko confit podane z szagówkami, kapustą modrą i śliwką marynowaną to propozycja Darii Gozik, szefującej kulinarnemu zapleczu restauracji Monidło. Drugą propozycją opartą na mięsie kaczym jest kreacja Adama Zastrożnego, szefa restauracji Niku, który uraczy gości filetem z kaczki sous vide, strudlem z modrą kapustą, duetem szparagów, pianką żurawinowa i pudrem pomarańczowym.
 Jakub Ignyś, szef z restauracji Nifty No.20 jako nocne danie przedstawi podwędzaną karkówkę z grilla z pieczonymi ziemniakami, sałatką Coleslaw i zimnymi sosami.
– Nifty No.20 to nic innego jak prostota, i dążymy w tym kierunku, żeby odzwierciedlić prostotę. Mamy ogród, to grillujemy. Chcemy pokazać piękny taras, a oprócz dobrego jedzenia homemade, można u nas też się świetnie czuć – wyjaśnia Ignyś. – Podczas tej nocy będzie można też pograć w tenisa stołowego, a każdy gość otrzyma szklankę orzeźwiającego kompotu z rabarbaru. Poza tym, będą też atrakcje dla najmłodszych.
Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji w Pałacu Mierzęcin (w województwie lubuskim) przyrządzi specjał oparty na dziczyźnie – carpaccio z jelenia wraz z chipsami z borowika, kiszonymi szparagami, puree z młodej cebuli i pianką pietruszkową.
Z kolei Marcin Michalski stojący na czele kuchni restauracji Pastela zaserwuje comber z jagnięciny nizinnej z sosem na bazie miodu gryczanego i piwa otoczony zieloną soczewicą, chutneyem rabarbarowym i młodym burakiem.
„Kwaśno-słodko i szafranowo, czyli koźlina sprzed wieków” to tajemniczo brzmiąca propozycja szefowej kuchni z restauracji Toga, Ewy Michalskiej.
Natomiast Łukasz Wawrzyniak, dowodzący w kuchni Voyager Wine Club, przedstawi kulinarnym koneserom danie oparte na wieprzowinie w zupełnie nowej i zaskakującej odsłonie. Będą to polędwiczki wieprzowe marynowane w białym winie i szałwii z puree z pietruszki i brzoskwini oraz sosie z zielonego groszku.
Niecodziennego mięsa spróbować będzie można też w Zagrodzie Bamberskiej, gdzie Sergiusz Hieronimczak zaproponuje nocnej publiczności baraninę z wędzonymi pyrami i szparagami. Poza tym pokaże on również poszczególne etapy pieczenia na drożdżach zwykłego chleba pszennego.
Aktualne informacje na temat nocnych dań, restauracji, oraz wielu innych atrakcji towarzyszących wydarzeniu znajdują się na stronie imprezy: www.nocrestauracji.pl oraz na facebookowym profilu: www.facebook.com/NocRestauracji.