Kuchnia Bułgarii: zapraszamy na bałkańskie smaki!

Kto podczas pobytu nad Morzem Czarnym zakochał się w bułgarskich smakach – musi tu być. Kto jej nie zna – musi przyjść, by spróbować, jak smakuje niewiarygodnie aromatyczna, pikantna, pyszna i mocno egzotyczna dla Polaków bułgarska kuchnia. W środę i w czwartek w Wielkim Żarciu przy Zamkowej!

Tym razem gotuje Paulina, która zna ten kraj i tę kuchnię jak mało kto – bo jest Bułgarką… Podczas dwóch dni gotowania będzie starała się przybliżyć smaki swojego kraju poznaniakom.
– Bułgarię lubię za klimat, morze, góry, kuchnię, ludzi i piękne krajobrazy – śmieje się.

A czego będziemy mogli spróbować? Oto niektóre z przysmaków:
    Sirene po trakijski (ser po trakijsku)
    Сирене по тракийски

    Pyrżeni tikwiczki s podluczen sos (opiekane plasterki cukinii z sosem)
    Пържени тиквички с подлучен сос

    Supa Topczeta (rodzaj rosołu z mięsnymi kulkami)
    Супа топчета

    Tarator (rodzaj chłodnika z ogórków)
    Таратор

    Kebapcze (pikantne kotleciki z mielonego mięsa)
    Кебапче

    Musaka (zapiekanka z bakłażanem, mielonym mięsem i sosem pomidorowymn)
    Мусака

    Pylneni czuszki (nadziewane papryki)
    Пълнени чушки

    Szopska salata (sałatka z ogórków, pomidorów, papryki i sera)
    Шопска салата

    Banica (ciasto filo z serem i cukrem pudrem)
    Баница

    Pyrżeni kartofi sys sirene (gzik, ale w wersji z pieczonymi ziemniakami)
    Пържени картофи със сирене

    Palaczinka s med i orehi (rodzaj naleśnika z miodem i orzechami)
    Палачинка с мед и орехи

    Oprawę muzyczną zapewnia Penny Dreadfuls.