Noc Restauracji: były kolejki!

Nocni łowcy smaków w Poznaniu bawili się do późnej nocy. Regionalne składniki okazały się prawdziwym hitem, a pokazy gotowania na żywo podsycały atmosferę największego kulinarnego święta, a do niektórych lokali ustawiały się nawet kolejki!

Poznaniacy udowodnili, że chętnie wybierają się do restauracji wieczorem, żeby spotkać się ze znajomymi – pod warunkiem, że oferta będzie atrakcyjna smakowo i cenowo.
Przed najpopularniejszymi lokalami ustawiły się kolejki na zewnątrz. Na wejście czekać trzeba było między innymi do Bazaru 1853, Goko Restauracji Japońskiej czy Blow Up Restaurant. Bez wcześniejszej rezerwacji trudno było znaleźć miejsca w Hugo Restaurant czy Cucinie, tłumy były także w Zagrodzie Bamberskiej.

Kuchnia latino w Cactus Factorii przyciągnęła mnóstwo gości, a jeszcze więcej chętnych zjawiło się w Kaskadzie nad jeziorem Kierskim. Niestety, padający deszcz uniemożliwił gotowanie na żywo na plaży…W wielu lokalach padły rekordy frekwencji – w City Kitchen szef kuchni Łukasz Grzesik wydał przeszło 150 talerzy, w Hugo Restaurant obsłużono ponad 160 osób!
 
Poznaniacy niezwykle chętnie degustowali dania przygotowane z regionalnych składników kulinarnych: perliczek, królików, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny wielkopolskiej, kaczek i gęsi. Niesłychaną popularnością cieszył się także konkurs Chef’s Challenge zorganizowany przez szefa kuchni Zagrody Bamberskiej Romana Kosmalskiego. Dwie drużyny przygotowywały przystawkę i danie główne z wielkopolskich produktów.

Popularnością cieszyły się także pokazy szefów kuchni, między innymi Dominika Brodziaka z Restauracji Platinum, który zaprezentował, jak przyrządzić homara w szafranie. Załoga kucharzy Restauracji Ratuszovej odkryła tajniki kuchni molekularnej, Dominik Narloch zademonstrował możliwości użycia techniki sous vide (gotowania w niskich temperaturach), a Jakub Ignyś – jak powinno się wędzić ryby.

Noc Restauracji 2013 cieszyła się ogromną popularnością, a goście spragnieni podobnych inicjatyw wskazywali na chęć częstszej zabawy w smakowanie miasta nocą.