Wyjątkowy pokaz czeskich stylów nalewania piwa

Polacy pokochali Czechy i Czechów. W 170. rocznicę swoich narodzin Pilsner Urquell – ikona czeskiego piwa – zachęca Polaków do odkrywania sekretów czeskiej kultury piwnej. 3 sierpnia w klubie SARP poznaniacy jako jedni z pierwszych w Polsce będą mieli okazję spróbować piwa na jeden z czterech czeskich sposobów – hladinka, snyt, cochtan i mliko. Wyjątkowy pokaz poprowadzi Wojciech Kantor, znawca Czech i czeskiej kultury piwa.

Ikona czeskiego piwa, pierwsze złociste piwo typu pilzner na świecie – Pilsner Urquell – w związku ze 170. rocznicą swoich narodzin wprowadza Polaków w świat czeskiej kultury piwa. Z tej okazji w trzech miastach Polski przeprowadzi po raz pierwszy w kraju wyjątkowe pokazy nalewania tego czeskiego „dobra kulturowego” na cztery czeskie sposoby. Najpopularniejszy z nich to hladinka, czyli piwo nalewane na raz, o gładkiej, idealnie kremowej pianie. Z kolei cochtan to piwo zupełnie pozbawione piany, o największej ilości dwutlenku węgla. mliko to kufel wypełniony po brzegi piwną pianą, a snyt to małe piwo w dużym kuflu o kilkucentymetrowej, gęstej pianie.

Dla Czechów piwo to coś więcej niż smak. To niezwykła piwna kultura. Czesi spotykają się w gospodach piwnych, odpowiednikach polskich pubów, gdzie przy długich ławach siedzą zarówno robotnicy jak i bankierzy, kobiety i mężczyźni. Czesi traktują spożywanie piwa jako rytuał. Oprócz wyśmienitego smaku i wysokiej jakości trunku, równie ważne jest dla nich to w jakiej szklance zostało ono podane, a nawet – czy szkło zostało odpowiednio przygotowane przed nalaniem. Czescy piwosze podziwiają aromat piwa, jego barwę i kształt piany.

Pilsner Urquell jako rdzennie czeski trunek od lat dba o rozwój kultury piwnej w Polsce. Marka stawia na edukację miłośników piwa oraz właścicieli lokali i barmanów, w myśl idei „browarnik produkuje piwo, ale to barman je tworzy”. Pokazy czeskiego serwowania Pilsner Urquell są okazją do prezentacji prawdziwego kunsztu barmanów, którzy muszą włożyć wiele wysiłku i zdobyć sporą wiedzę, aby móc profesjonalnie nalewać piwo po czesku. Wprowadzając do Polski czeskie style nalewania piwa, Pilsner Urquell pokazuje, że odpowiednio przygotowane, nalane i zaserwowane piwo zachowuje najwyższą jakość, jaką nadają jej mistrzowie browarnictwa. Dlatego warto dbać o zachowywanie wysokich standardów przechowywania i serwowania piwa w lokalach.

Wyjątkowy pokaz Pilsner Urquell, odbędzie się 3 sierpnia w klubie SARP, przy ul. Stary Rynek 56 w Poznaniu i rozpocznie się o godzinie 18. W świat czeskiej kultury piwa zabierze Wojciech Kantor, znawca Czech. Uczestnicy pokazu będą mogli przekonać się czym różni się każdy z czterech stylów serwowania. Chętni spróbują swoich sił w trudnej sztuce nalewania. Będzie też można zanurzyć się w piwny świat Czech zamawiając Pilsner Urquell na swój ulubiony sposób.

Pokazy nalewania piwa na cztery czeskie sposoby odbędą się w trzech miastach w Polsce – Warszawie (Kompania Piwna), Wrocławiu (Czeski Film) i Poznaniu (SARP). Spotkania są częścią obchodów 170. rocznicy powstania ikony czeskiego piwa – Pilsner Urquell.