Kukania różnych smaków

Były różne smaki m.in. wiśniowy, malinowy, czekoladowy, jak również te mocniejsze mające nawet 9 proc. alkoholu. O czym mowa? O belgijskich piwach, które można było degustować w Kukanii.

Katarzyna Dużałka, właścicielka Kukanii, przytulnego miejsca znajdującego się na terenie City Parku, zaprosiła gości by pokazać, że nie tylko degustuje się wina. Belgijskie piwa, a w Kukanii jest wiele rodzajów, można pić do zamawianych dań. A te będą miłym zaskoczeniem dla wielu gości. Dlaczego? Chociażby historia zupy tajskiej – przepis na nią przekazał właścicielce… jeden z gości. I jest ona królową wśród podawanych w Kukanii zup. Pomału staje się już tradycją, że w tym miejscu można zamawiać coraz więcej potraw, których autorami są goście; np. do podawanej kawy można zamówić sernik… księgowej.

Kuchnia serwowana w Kukanii skierowana jest do klienta lubiącego smacznie zjeść, dlatego nie nastawiamy się na kuchnię francuską czy włoską, tylko smaczną. Mamy w swojej ofercie m.in. zupę tajską, pierogi z kapustą i grzybami, makaron z polędwiczkami i kurkami, bruschetty z mozarellą i pomidorami, krewetki w sosie pomidorowym. Generalnie Kukania to Kraina Smaków – mówi Katarzyna Dużałka.

Eric De Geyter, który podczas piwnego wieczoru z pasją opowiadał o belgijskich piwach, które sprowadza również do Kukanii, zaznaczył: Większość piw, które na co dzień piją Polacy to te, które powstają w ciągu kilku dni. Dzisiaj jest woda a za dwa dni już piwo. Niektóre z piw, które ja sprowadzam dojrzewają w beczkach dębowych  przez 18 miesięcy! Ciekawostką jest, że do każdego belgijskiego piwa podawane są różne… kieliszki.

Firma Erica Belgium’s Best jest największym importerem piw belgijskich górnej fermentacji w Polsce. Obecna na rynku polskim od 2006 r. dostarcza piwo do klientów na terenie całego kraju. W swojej ofercie posiada ponad 150 różnych rodzajów piwa w butelkach z 25 belgijskich browarów.

Właścicielka Kukanii i Eric De Geyter zapraszają na przygodę z zupełnie nowymi doznaniami. To przygoda dla ludzi gotowych na odkrywanie nieznanych fascynujących światów. Belgijskie piwa, dzięki różnorodności gatunków, smaków oraz kolorów, posiadają reputację trunków o bardzo wysokiej jakości.

Dla smakoszy dobrego piwa Kukania ma obecnie w swojej ofercie:

Delirium Treamens – piwo o charakterystycznym korzennym zapachu. Wykorzystana do produkcji spora ilość chmielu oraz kompozycja trzech różnych szczepów drożdży ujawnia w smaku wytrawną goryczkę. Piwo mocne, jasne.

Blanche de Bruxelles – pszeniczne piwo o bardzo orzeżwiającym smaku, w którym można wyczuć subtelność skórek pomarańczy oraz kolendry. Piwo pszeniczne, białe.

Hopus – bardzo mgliste piwo o wyraźnym alkoholowym smaku i ziołowym aromacie. Piwo mocne, jasne o żółtawej poświacie.

Douchesse de Bourgone – to wyśmienite piwo dojrzewa w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Efektem tego jest łagodny i bogaty smak passiflory oraz czekolady pozostawiający długie i wytrawne uczucie kwaskowości. Piwo flamandzkie czerwone, ciemne o rubinowym zabarwieniu.

Gulden Draak – smak piwa zdominowany jest przez akcenty kawy i czekolady, a to dzięki stosowaniu palonego słodu. Jego zapach jest intensywnie ziołowo-chmielowy. Piwo jęczmienne, ciemne.

Adres:

„Kukania”
ul. Wojskowa 4, Poznań
Stare Koszary, City Park
tel. 796 657 837
e-mail: kawiarnia@kukania.com.pl